[ERROR]

spanje-priorat-2

foto boven: Landkaart Spanje met bij de rode pijlen: wijngebied Priorat DOQ

PRIORAT ... RODE WIJN DIE JE BLIJFT VERRASSEN

Daniel Schuringa (eigenaar Cavad'or exclusives en CookLovers) is een groot liefhebber van mooie rode wijnen. En voor hem zijn 'mooie rode wijnen', wijnen die je bij elke slok opnieuw verrassen.

Wijnen waar je bij elke slok een nieuwe nuance, sensatie ervaart, een wijn die je nieuwsgierig blijft maken naar wat deze je nog meer zal laten ervaren.

Sinds hij in 1994 geregeld naar Spanje gaat voor culinaire meetings is hij een liefhebber van wijnen uit het kleine bergachtige, ruige en droge gebied 'Priorat'. De natuurlijke omstandigheden maken dit gebied bijna enkel geschikt voor wijn- en olijfgaarden.
 
En zoals bekend , importeert Daniel ' enkel producten die hij lekker vindt' en waar hij achter staat. Daar behoren zeker ook de  wijnen uit dit bijzondere wijngebied bij! En wel de wijnen van Jordi Osso Estivill van het wijnhuis Genium.
 
 priorat-terras-wijngaard

foto boven: terrasvormige wijngaarden in Priorat
 

Priorat & Kwaliteit

 
Gelegen ten zuidwesten van Barcelona bestaat Priorat veelal uit terrasvormige wijngaarden met leisteenbodems. Door een 3-tal factoren zijn de oogst-opbrengsten heel laag. En lage opbrengsten hangen nauw samen met kwaliteit.
 
1.Het klimaat:
lange, hete en droge zomers met een gemiddelde neerslag van 500 mm per jaar.
 
2. De bodem:
De bodem is zeer voedselarm. Het grootste deel van de bodem bestaat uit 'Llicorella', wat een goed doorlatende, voedselarme grond is bestaand uit gedeeltelijk afgebroken leisteen en kwarts. Hierdoor moeten de wortels diep reiken om aan water te komen. Dit zorgt voor een langzame groei van de druif en daarmee karakter en concentratie van de smaken.
 
3. De leeftijd van de wijnranken:
Wijnranken van het Wijnhuis Genium kunnen meer dan 100 jaar oud zijn. Effect van zeer oude wijnranken is dat deze minder fruit dragen, waardoor de voedingsstoffen over minder druiven verdeeld worden.
 
Resultaat van deze 3 factoren zijn wijnen van zeer goede kwaliteit. Veel diepgang. Rijk aan zowel alcohol als tannine met een volle gestructureerde textuur.

Aroma's die veel worden waargenomen zijn vanille, tabak, bramen, zoethout en chocolade. Het zijn zeer gastronomische wijnen, ofwel wijnen die heerlijk matchen met vele mooie gerechten.
 

wijn-spijs: 

Rood vlees: geroosterde entrecôte, reebiefstuk met wijnsaus, hazenrug met tijm, lamsbout met knoflook en rozemarijn.
Wit vlees: varkensrollade met specerijen als kummel en venkelzaad, varkenshaas met paddestoelen.
Gevogelte: kruidige kalkoen met spek uit de oven.
Kaas: manchego, oudbelegen Goudse kaas.

 
llicorella

foto boven:de bodemsoort 'Llicorella' genaamd, die bijdraagt aan de karakteristieken van de Priorat Wijn. 

Geschiedenis van het wijnhuis Genium

In 2002 besloten 6 families (allen uit Poboleda) met ieder een lange traditie in de wijnbouw te gaan samenwerken en het wijnhuis 'Genium' op te richten.
Genium is gevestigd in de kelder van een huis dat dateert uit 1265 welke de allereerste vestiging was van de Kartuizer Orde van Scala Dei.

In totaal omvatten de wijngaarden 15 hectaren; 7 hectaren bevinden zich in Costers, 3 hectaren zijn biologisch en 5 hectaren zijn terrasvormige wijngaarden met op ieder terras 2 rijen wijnstokken. De druivenrassen bevatten de varianten Garnacha, Cariñena, Cabernet
Sauvignon, Syrah en Merlot. De druivenstokken in Costers zijn al in 1910 aangeplant en produceren 300 gram druiven per stok.

Sinds 1980 zijn er op de terrassen jongere wijnstokken aangeplant die nu jaarlijks tussen de 900 gram en 1 kg per stok produceren.
Het doel van dit unieke wijnhuis is om wijnen gebaseerd op de lokale Garnacha en Cariñena te produceren die karakteristiek zijn voor de Priorat. Doordat de druiven groeien in 3 verschillende gebieden binnen de Priorat (Poboleda, La Morera del Montsant en Torroja del Priorat) variëren de wijnen in karakter, aroma, complexiteit en persoonlijkheid.

Volgens de wijnmaker is rijping op eikenhouten vaten zeer belangrijk voor het karakter van de wijn. Zonder die rijping lijkt de wijn niet ‘af’. Er wordt slechts lichte tot medium ‘toast’ gebruikt, zodat de ‘hout-aroma’s’ niet domineren.

Klik hier voor ons assortiment wijnen van wijnhuis Genium

 

Prijzen zijn getoond exclusief btw
Toon inclusief BTW
Prijzen zijn getoond inclusief btw
Toon exclusief BTW
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster