[ERROR]

BODEGAS PERICA 'VAN JOVEN TOT GRAN RESERVA'

Een aantal jaren geleden was ik bezig de samenwerking met een Rioja producent in Spanje af te bouwen. Dit kwam, omdat de eigenaar ervoor koos de productie zo hoog op te drijven, dat ik naar mijn afnemers niet meer kon instaan voor een constante kwaliteit en smaakprofiel. Tegen het einde van de samenwerking ontmoette ik de gloednieuwe Export-directeur genaamd Zigor Cornago. We bleken naast Rioja-wijnliefhebbers ook beide mountainbike liefhebbers te zijn. Zigor heeft Rioja bloed door zijn aderen vloeien en een grootsch kenner van de wijnen uit dit pracht gebied te zijn. Natuurlijk hielde we contact!

Nadat ik geen rode wijn meer afnam van het rioja wijnhuis waar ik jaren mee had samengewerkt was het tijd om mijn portfolio weer aan te vullen met de pracht wijnen die hier zeker te vinden zijn.

En wat blijkt Zigor, met wie ik altijd contact heb gehouden, was commercieel directeur geworden van een pracht familie wijnhuis genaamd Bodegas Perica. In de Rioja Alta met een fantastisch assortiment aan wijnen van 'jong wit' tot en met Reserva wit', Rose wijnen en Rode wijnen van Joven tot en met Gran Reserva. Eindelijk konden we weer samenwerken. En zijn wijnen vinden sindsdien hun weg in nederland naar horeca en retail.

perica-wijnvaten-kelder-a

Een stukje geschiedenis


Het in 1912 opgerichte door Don Juan García familie wijnhuis Bodegas Perica richtte zich op de verkoop voor lokale consumptie in naburige steden. Met die oorsprong is dit een wijnhuis met sterke traditionele waarden.


De zoon van Don Juan García, David García (koosnaam Perica) erfde het succesvolle bedrijf, bouwde de wijnmakerij verder uit, gaf zijn koosnaam aan het wijnhuis en registreerde zijn bedrijf in 1950 bij de Rioja Designation of Origin Control Board.


Nu is het de 3e generatie, Rosa en David zoon en dochter van de heer "Perica, die heeft besloten om de nieuwste technologieën in de wijnbereiding te implementeren, te verwerken en zich te focussen op wijntoerisme.


De missie

Rosa, David en hun team hebben als missie dat de naam ‘Perica’ op middellange termijn wordt erkend en geassocieerd met een geweldig DOCa Rioja-wijnmerk op nationaal en internationaal niveau.


Dit wordt nu reeds bereikt door internationale erkenning voor veel van de wijnen: Decanter; Perica Oro 96 punten, David Perica 93 punten, Crianza 93 punten....
De inzet is, met uitzondering van de ‘Olagosa Crianza’, die in de verkoop de drijvende kracht is achter het wijnhuis, om verschillende reeksen wijnen in de markt te zetten met beperkte producties en hoge kwaliteit. Zo verschijnen er binnenkort bijvoorbeeld  twee wijnen van ‘Viñedo Singular’; een ‘Witte Reserva’ en een ‘Rode’.

perica-rioja-landkaart


Het wijngebied Rioja:

Om een beter beeld te krijgen van de streek waarin het familie wijnhuis zich bevindt krijgt u hieronder wat meer informatie over het wijngebied Rioja.
Het gebied Rioja is opgedeeld in 3 sub-regionen die elk genieten van een diversiteit aan samenstellingen van de grond en microklimaten. Dit heeft effect heeft op de unieke persoonlijkheid en karakter van de wijn die per subgebied geproduceerd wordt.


De regio waar Bodegas Perica is gevestigd is de ‘Rioja Alta’.

Dit is de meest westelijke kant van het wijngebied. Het klimaat is Atlantisch en de bodem bestaat voornamelijk uit ijzerrijke klei, kalksteen en alluviale . Het gebied omvat grote hoogteverschillen wat resulteert in wijnen met een geweldige structuur en een hoge zuurgraad.


De overige 2 regio’s zijn de Rioja Alavesa (natste en koelste klimaat met een overwegend kalkhoudende klei bodem) en Rioja Baja (veel warmer, droger, lagere ligging en alluviale bodem (zeer vruchtbare grond doordat rivieren tijdens, bijvoorbeeld, overstromingen mineralen en biologische resten afzetten).


Het gebied Rioja bestaat uit meer dan 65.000 hectare grond, omvat 144 gemeenten en kreeg het Certificaat van Oorsprong van Spanje (DO) op 6 juni 1925. In 1991 behaalde het als eerste het predikaat ‘Gekwalificeerd’ DOC.

perica-vaten


Het wijnhuis Bodegas Perica:


Het familie wijnhuis Bodegas Perica bevindt zich in de Rioja Alta en omvat op dit moment 150 hectare aan wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich tussen de steden Haro en Cenicero op een hoogte van 440 meter boven zee-niveau.


Het wijnbedrijf bestaat uit meerdere ‘boerderijen’ met hun eigen wijngaarden:
. In de omgeving van Haro staat het wijnhuis ‘Paraje Zaco’ met 10 hectaren wijngaarden.
. Bij Cenicero vind je het wijnbedrijf ‘ Tronoconegro’ met 10 hectare aan wijngaarden.
. In de omgeving van Torremontalvo bevindt wijnhuis ‘El Soto’ zich met 10 hectare grond.
. Bij Bañares staat het wijnbedrijf ‘Galzarra’ met 20 hectare wijngaarden.
. In omgeving Briones, het wijnbedrijf ‘Capillas’ met 5 hectare grond.
. In de buurt van San Asensio staat wijnhuis ‘Olagosa’ met 34 hectare wijngaarden.


De druiven die van al deze wijngaarden komen zijn;
Witte varianten: Witte Tempranillo, Malvasia, Verdejo, Chardonnay, Viura en Garnacha Blanca.
Rode druivensoorten: Tempranillo, Marzuelo, Garnacha Tinto, Graciano en de Maturana.

Met de totale capaciteit van deze druiven kan het wijnhuis 2 miljoen flessen wijn per jaar produceren, huisvesten ze 3.500 eikenhouten vaten (amerikaans, frans en oost europees) en produceren ze 12 verschillende wijnen en 1 cava (metodo tradicional).

 

Klik hier voor ons assortiment van Bodegas Perica

 


Samenwerken met de wijngebieden ‘Toro’ en ‘Ribera del Duero’:


Een paar jaar geleden besloot de familie Perica, samen met twee andere partners/vrienden, dat het tijd was om hun filosofie van wijngaardverzorging en wijnmaken te verplaatsen naar andere DO's. De familie had al snel een partner op het oog; DO Toro is de slapende baby onder de Spaanse wijnen, een DO met ongelooflijke wijngaarden en een enorm onbenut potentieel.
Het resultaat: De wijnen van ‘Palacio de Villachica’ in Toro. En de wijnen van ‘Palacio de Villachica’-wijnen in DO Ribera del Duero. Hiermee bestaat hun portfolio van wijnen uit de 3 krachtigste DO's in Spanje op het gebied van rode wijnen.
En doordat ik geloof in de wijze waarop de familie Perica al 112 jaar met de wijngaarden omgaat, op een milieuvriendelijke manier, voer ik op dit moment vanuit mijn hart hun gehele portfolio van ‘Joven tot Gran Reserva’!

 

perica-wijn-range-2

Prijzen zijn getoond exclusief btw
Toon inclusief BTW
Prijzen zijn getoond inclusief btw
Toon exclusief BTW
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster