Koraallinzen dahl met kurkuma en kaneel
Dahl is een Indiaas gerecht van gebroken peulvruchten (zoals linzen, erwten of bonen), gekookt met kruiden en specerijen tot een soep of brij. Het wordt vaak geserveerd met rijst, groenten en brood zoals roti, chapati of naan.

Ingrediënten
. 250 g koraallinzen
. Olijfolie
. 1 middelgrote ui, fijngehakt
. 1 theelepel knoflookpasta
. 1 theelepel gemberpoeder
. 1 theelepel kurkumapoeder
. 1/2 theelepel gemalen kaneel
. 2-3 kruidnagels
. 400 ml kokosmelk (optioneel)
. 750 ml groentebouillon (of water)
. Zout en peper naar smaak
. Een paar verse korianderblaadjes ter garnering
BEREIDING
1. Spoel de rode linzen onder koud stromend water tot het water helder is. Dit verwijdert overtollig zetmeel en voorkomt dat de linzen te kleverig worden tijdens het koken.
2. Verhit een eetlepel olijfolie in een kookpan op middelhoog vuur.
3. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze rustig tot hij glazig en zacht wordt.
4. Doe de knoflook en de geraspte gember erbij en bak deze nog 1 tot 2 minuten mee, tot de geuren goed vrijkomen. Let op dat ze niet verbranden.
5. Voeg de kurkuma, kaneel en kruidnagels toe. Bak de specerijen ongeveer 30 seconden kort mee zodat hun aroma’s vrijkomen, zonder ze aan te bakken.
6. Voeg de rode linzen toe en meng alles goed, zodat de linzen volledig bedekt zijn met de specerijen. Schenk vervolgens de warme bouillon of het water erbij. Breng het geheel aan de kook en zet daarna het vuur lager.
7. Laat zachtjes sudderen gedurende 15 tot 20 minuten. Roer regelmatig om te voorkomen dat de linzen aan de bodem van de pan blijven plakken. De linzen moeten gaar en romig worden. Voeg indien nodig extra water of bouillon toe om de gewenste structuur te verkrijgen.
8. (optioneel)
Voor een mildere, romige smaak kun je aan het einde van de kooktijd kokosmelk toevoegen. Meng goed door en verwarm nog enkele minuten, zonder het geheel opnieuw te laten koken.
9. Verwijder de kruidnagels. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Serveer warm in kommen en garneer met verse koriander voor een frisse toets.

@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl