Homemade speculaas koekjes
Knapperig, kruidig en perfect bij koffie of thee. Deze huisgemaakte speculoos heeft die typische warme specerijensmaak en een fijne, brosse beet.
Ingrediënten
. 240 g bloem
. 110 g boter (op kamertemperatuur)
. 1 ei
. 100 g kristalsuiker
. 100 g bruine suiker
. 1 theelepel speculooskruiden
Bereiding
Bereiding van het speculoosdeeg
1. Meng in een kom de boter met beide soorten suiker (wit en bruin) met een elektrische mixer tot een romig geheel.
2.Voeg het ei toe en mix verder tot alles goed is opgenomen.
Droge ingrediënten mengen
3. Zeef in een aparte kom de bloem.
4. Voeg de speculooskruiden toe en meng zodat de kruiden gelijkmatig verdeeld zijn.
Deeg maken
5. Voeg het bloem-kruidenmengsel geleidelijk toe aan het boter-, suiker- en eimengsel.
6. Kneed met de hand of met een spatel tot een homogeen deeg.
7. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Koekjes vormen
8. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een licht met bloem bestoven werkblad met een deegrol.
9. Steek vormpjes uit met koekjesvormen (rechthoeken, hartjes, sterren of naar wens).
10. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier en laat voldoende ruimte tussen de koekjes.
Bakken
11. Verwarm de oven voor op 165 °C (hetelucht).
12. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten, tot ze licht goudbruin zijn.
Afkoelen en bewaren
13. Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
14. Bewaar ze, eenmaal volledig afgekoeld, in een luchtdichte doos, uit de buurt van licht en vocht, zodat ze knapperig en smaakvol blijven.
Serveren
Serveer de speculoos bij thee, koffie of warme chocolademelk. Ze zijn ook ideaal als basis voor desserts zoals cheesecake, crumble of een twist op tiramisu.
Tip
Personaliseer de koekjes met een reliëf-deegrol of koekjesstempel. Voor een kruidigere smaak kun je extra kaneel of een snufje gemberpoeder aan het deeg toevoegen.
Eet smakelijk.

@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl