Tiramisu met hazelnootpasta
Tiramisù is tegenwoordig een van de beroemdste desserts ter wereld en wordt vaak gezien als het ultieme moderne Italiaanse nagerecht. De naam Tiramisù komt uit het Treviso-dialect en betekent letterlijk "haal me op", wat verwijst naar de opkikker die het gerecht zou geven door de combinatie van koffie en cacao. Historische documenten geven aan dat Tiramisù in de jaren 1800 in Treviso is ontstaan. Er wordt verteld dat het dessert werd uitgevonden door een slimme "maitresse" van een huis van plezier in het centrum van de stad, die het gerecht creëerde als een soort opkikker voor haar klanten.
Ingrediënten:
. 3 eieren
. 100 g Terre Exotique bruine vanillesuiker
. 250 g mascarpone
. 200 g Terre Exotique hazelnootpasta
. 12 lepelkoekjes
. 200 ml sterke koffie, gekoeld
. 1 eetlepel cacaopoeder (voor afwerking)
. 1 snufje zout
Bereiding:
1. Bereid de eieren: Scheid het eiwit van de dooiers in twee aparte kommen. Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop ze stijf met een elektrische mixer. Reserveren.
2. Bereid de mascarponecrème: Giet de suiker in de kom met de eidooiers en klop tot het mengsel wit wordt en schuimig wordt. Voeg vervolgens de mascarpone toe en blijf mixen tot je een gladde crème verkrijgt. Meng de eiwitten voorzichtig met een spatel en til de massa op om ze niet te breken.
3. Voeg de spread toe: Verwarm de spread lichtjes in de magnetron of au bain-marie om hem vloeibaarder te maken. Laat het een beetje afkoelen, meng het voorzichtig door de mascarponecrème en meng voorzichtig tot een homogeen mengsel ontstaat.
4. Laat de koekjes weken: Dompel de koekjes snel met een lepel in de afgekoelde koffie en zorg ervoor dat ze niet te zacht worden. Plaats een eerste laag geweekte koekjes op de bodem van uw schaal of in individuele glaasjes.
5. Afwerking: Verdeel de helft van de mascarponecrème over de koekjes. Voeg een nieuwe laag in koffie gedrenkte koekjes toe en bedek met de rest van de room.
6. In de koelkast bewaren: Bedek de tiramisu met plasticfolie en laat hem minimaal 4 uur in de koelkast staan, bij voorkeur een hele nacht, zodat de smaken goed mengen.
7. Afwerking: Bestrooi de tiramisu vlak voor het serveren rijkelijk met gezeefd cacaopoeder voor een elegante afwerking.
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl