[ERROR]

Inloggen

Het oogsten van saffraan:

Het oogsten start met de koele ochtenden van oktober in de regio Khorasan, in Noord-Iran, wanneer 1.600.000 handen aan het werk worden gezet.
800.000 mannen en vrouwen zijn op dat moment deze bloemen aan het zoeken (het hele seizoen duurt maar ongeveer 20 dagen en elke bloem leeft maar 1 dag) en houden de lucht in de gaten om ervoor te zorgen dat hun werk is gedaan voordat het begint te vriezen, vaak tegen eind november.


Saffraan is buitengewoon gevoelig voor licht, de paarse bloemkroon van de krokus opent zich bij zonsopgang met de eerste zonnestralen en verwelkt tijdens de schemering.
Saffraan moet worden geoogst net voordat de bloem opengaat, zodat de drie rode draden die het kruid bevatten nog steeds worden beschermd door de bloembladen, wat de uitstekende kwaliteit garandeert. Eenmaal geoogst, leeft de bloem ongeveer slechts 48 uur.


Een plukker zal ongeveer 2.300 bloemen per uur oogsten. Eenmaal geplukt en gesorteerd, zal deze grote hoeveelheid bloemen slechts 10 gram draden of 10 gram specerijen bevatten.

Een lang en nauwgezet plukproces:


Eenmaal geoogst, worden de saffraandraden met grote vaardigheid en geduld door lokale vrouwen zorgvuldig met de hand van de bloemen verwijderd.
Ze scheiden de bloembladen van de draden door de steel en de meeldraad eruit te halen en heel voorzichtig het bovenste rode deel (de stempel) over te houden.


Na 200 uur zorgvuldig plukken zijn 190.000 bloemen gesorteerd, dat gelijk staat aan 5 kilo vers geoogste bloemen, waarvan slechts 1 kilo specerijen overblijft, dat weer gelijk staat aan 5 kilo verse saffraandraden.


Door het droogproces komen de volle aroma's vrij: na het plukken worden de draden gedroogd in een oven of op een vuurpot. Tijdens dit ‘ droogproces’ wordt 80% van het vocht van de draden verwijderd. Tijdens dit voorzichtige droogproces ontwikkelen zich de volledige aroma's en wordt de kracht van de saffraan geboren!

Ons assortiment Saffraan producten

Prijzen zijn getoond exclusief btw
Toon inclusief BTW
Prijzen zijn getoond inclusief btw
Toon exclusief BTW
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster