Toepassingen van Japanse sojasaus
Omdat sojasaus een vrij hoog zoutgehalte heeft, hoef je eigenlijk helemaal geen zout toe te voegen aan het gerecht waar de soja saus aan is toegevoegd.
Gebruik je toch sojasaus, voeg deze dan toe nadat je zout hebt toegevoegd aan je gerecht.
Door het zoutgehalte kan de saus ook als specerij aan tafel worden aangeboden, voor extra zout en smaak, indien nodig.
Sojasaus wordt gebruikt voor een breed scala aan zowel gekookt (warm als koud) als ongekookt voedsel, zoals sushi, sashimi, roergebakken noedels en alle soorten vis-, vlees- en/of groentestoofschotels.
Het biedt een eenvoudige manier om diepte aan de smaak van gerechten toe te voegen. Het wordt niet beïnvloed door hitte tijdens het koken en het kan een aangename bruine kleur aan uw gerecht geven.
In roerbakgerechten wordt het meestal met de groenten gemengd voordat de noedels worden toegevoegd, maar er kan op elk moment tijdens het kookproces meer sojasaus worden toegevoegd.
Sojasaus kan worden gebruikt in een marinade of smoorvloeistof voor vlees of worden toegevoegd tijdens het bereiden van stoofschotels of soepen.
Kooktip
Als je per ongeluk te veel sojasaus in je gerecht hebt gegoten, kun je dit verhelpen door een zoet element (zoals suiker) of een zuur element (azijn of Worcestershire-saus) toe te voegen.
1. Koikuchi-shoyu (donkere sojasaus)
De Koikuchi sojasaus word beschouwd als een universeel toepasbare saus en komt uit de regio Tokyo/Kanto in Japan.
Deze soja variant combineert zeer goed met hoog kwaliteits vlees waar men normaliter ‘gewoon’ zout gebruikt als smaakmaker. Door het zoutgehalte van de sojasaus kan deze goed als smaakmaker gebruiken. Naast een zilte smaak wordt er een beetje umami uit de sojasaus toegevoegd aan de smaak van het gerecht.
Deze soja variant brengt elk type sashimi op smaak. En verse, rauwe zeevruchten blijken heerlijk wanneer op smaak gebracht met deze sojasaus!
Wanneer een rijst gerecht met een grote hoeveelheid ingredienten is bereid, blijkt Koikuchi een goede toepassing te zijn.
Geweldig voor de meeste Japanse recepten, maar het beste voor marinades, sausen, dipsauzen en roerbakgerechten.
2. Usukuchi-shoyu (lichte sojasaus)
Deze lichte sojasaus gaat goed samen met gekoelde kinu-tofu (zachte tofu), om deze met haar zoutgehalte een meer zoete sensatie te geven.
Usukuchi sojasaus blijkt door haar delicate sensaties een uitermate goede smaakmaker en saus te zijn in combinatie met ingredienten en gerechten die geen intense smaken hebben.
Ingredienten die bijvoorbeeld ideaal combineren zijn de witvlezige vis van Setouchi, talloze garnalen, krabben, kokkels, inktvis en octopus. Dit geldt ook voor verse groenten die niet veel bereiding of toevoegingen nodig hebben.
Wanneer u de nuances van aroma, kleur en smaak van voedsel wilt behouden en het zoutgehalte van het gerecht goed in de gaten wenst te houden is Usukuchi sojasaus een goede smaakmaker. Tegelijkertijd is deze sojasaus een bron van umami om uw gerechten te verrijken.
Een aantal zaken waar Usukuchi sojasaus een goede toevoeging voor is:
Stoofgerechten & Soep:
Bij het bereiden van lichte Japanse dashi-bouillons en groente- en kippenbouillons. Ook in heldere en roomsoepen.
Hoofdgerechten:
Zeevruchten, kip, mager varkensvlees, eieren (omeletten), tofu en alle groenten.
Bereidingswijzen:
Rauwe, geblancheerde, gestoomde en kort gestoofde gerechten. Namelijk wanneer er niet veel umami ontstaat door het kookproces.
Kruiderijen:
Sake, lichte oliën, boter en verse kazen. Zeezout. Zoetstoffen zoals witte suikerriet, rauwe, wasanbon (hoog kwaliteit japanse suiker) en lichtbruine suikers en honing, lichte ahornsiroop en mirin van een jaar oud. Citroensap, rijstazijn, appelcider en witte wijnazijn voor zuren.
Saus:
Licht gekruide marinades, dipsauzen en dressings.
Usukuchi sojasaus blijkt de perfecte dipsaus te zijn voor sushi en sashimi van witvlezige vis (bijvoorbeeld bot, heilbot, zeebaars en makreel).
Uiteindelijk een smaakmaker die ook goed te combineren is met rijst-, aardappel- en pastagerechten met olijfolie en room verwerkt.
3. Tamari-shoyu (een dikkere, rijkere saus)
Wanneer u ei wenst te verwerken in een gerecht en de sojasaus samen met het ei beide goed wilt blijven proeven dan raden wij de dikke en smaakrijke Tamari sojasaus aan.
Tamari ziet er meestal donkerder uit en heeft een rijkere, minder zoute smaak dan sojasaus. Dit maakt het veel nuttiger als een onvervalste dip of dressing. Sojasaus (bijvoorbeeld Koikuchi shoyu) kan te zout of scherp overkomen.
Doordat Tamari sojasaus rijker en minder zout is dan bijvoorbeeld Koikuchi sojasaus is deze te gebruiken voor een zachtere, elegantere smaak. Het is daarmee een aanvulling op vlees, vis, gevogelte, vis, eieren, zeevruchten, groenten en granen.
Tamari-shoyu en sashimi met vette vis! Een perfecte combinatie doordat de goed afgeronde smaak van de sojasaus de sashimi zeer goed aanvult.
Omdat deze sojasaus de vis niet overweldigt met zoutheid is Tamari een betere dipsaus voor sushi dan traditionele sojasaus.
De dikke, rijke elementen van deze saus gaan zeer goed samen met rauwe vis.
Ook vormen deze elementen een geweldige marinade voor teriyaki's.
Een aanrader is de combinatie Tamari-shoyu en Zwarte peper.
Tofu en Tamari-shoyu gecombineerd vormen een smaaksensatie die als zoet bestempeld kan worden.
Voor een heerlijke smaakbouillon, meng dan sojasaus met mirin en zoete kooksake.
Je kunt tamari toevoegen aan soepen, stoofschotels, marinades, roerbakgerechten en Aziatische sauzen.
Een toepassing is om pompoenpitten in een droge koekenpan te roosteren, deze te besprenkelen met een eetlepel tamari, te roeren tot ze kleverig en bedekt zijn en laat ze drogen in een kom. Strooi over salades, in soepen of serveer het als tussendoortje zoals je met noten zou doen, bij de borrel.
De Tamari saus als saladedressing gebruiken gecombineerd met geraspte gember en citroensap is geweldig. Of maak een snack van avocado met tamari & gemberdressing.
Sticky tamari & honing kippendijen zijn een geweldig alternatief voor teriyaki, geserveerd met rijst of noedels.
Kooktips:
Om de aromatische eigenschappen en glans van de sojasaus te versterken kan u de saus verwarmen.
De enige fout die je zou kunnen maken is om te veel te gebruiken, maar dit is veel moeilijker te doen dan met sojasaus.
4. Shiro-Shoyu (wit of heel licht)
Shiro-shoyu is een perfecte begeleider van witvis-sashimi, sint-jakobsschelpen (coquille), noordelijke garnalen en ander delicaat gearomatiseerd voedsel waarop men normaal gesproken citroen, olijfolie of iets dergelijks zou gebruiken.
Ook is de saus heerlijk in combinatie met rijst gekookt met bonen, maïs of andere groenten. De saus voegt dan kleur toe en het lichte zout gehalte van de saus helpt de zoetheid van de ingrediënten meer naar de voorgrond te komen.
Door zijn uitzonderlijk lichte kleur is hij perfect voor het bereiden van soepen, Chawanmushi (een Japans warm voorgerecht. Het is een soort ei-custard gestoomd in een kopje, maar het is niet zoet.), Takikomi-gohan (rijst gekookt met vlees, vis en/of groenten) en ga zo maar door, waarbij je de kleuren van de ingredienten niet wilt verpesten.
De amberkleurige tint is populair bij chef-koks wanneer ze umami-smaak aan een gerecht willen toevoegen zonder de kleur te veranderen (zoals lichte of donkere sojasaus zou doen).
Ideaal voor gestoomde gerechten, hotpots (oosterse bouillonfondue) en soepen.
5. Saishikomi-shoyu (zoete sojasaus)
Deze zeer exclusieve sojasaus is heel mooi wanneer ze gemengd wordt met wasabi, boter en knoflook. De uiteindelijke saus zal de smaak van vlees nog beter doen uitkomen.
Wanneer je Saishikomi-shoyu combineert met ‘Momen-Tofu (semi-harde tofu) kan je zeer gedurfde tofu gerechten bereiden.
Tonijn-sashimi (en sashimi met andere rauwe vis) is zeer gebaat bij deze sojasaus als begeleider. Ook is deze sojasaus perfect met sushi. De inherente smaak van de vis komt veel meer tot haar recht.
Geweldig voor de meeste Japanse recepten, maar het beste voor marinades, sausen, dipsauzen en roerbakgerechten.
Amakuchi (zoete) sojasaus:
De Amakuchi-shoyu gaat fantastisch samen met gegrilde rijstballetjes, rauw ei over rijst, om nog maar te zwijgen van de combinatie met sashimi van het witvistype.
Witvis is zacht smakende, vaak lichtzoete vis. Witvis die voor sashimi gebruikt kan worden is bot, heilbot, zeebaars en makreel.
Ook heerlijk in bereidingen van soep en gestoofde comfortgerechten voor de winter.
Sojasaus gebruiken als smaakmaker
Doop je ei of loempia's in sojasaus voor extra smaak. Sojasaus kan een geweldige dipsaus zijn voor snacks zoals loempia's.
Roerbak of wokgerecht is een fantastisch voorbeeld van een maaltijd die goed samengaat met sojasaus.
Giet wat sojasaus over je rijstgerechten om het gerecht af te maken. Maaltijden met gebakken rijst gaan uitstekend samen met sojasaus, omdat de twee elkaar goed aanvullen.
Voeg sojasaus in salades toe om deze complexer en rijker te maken. Een saladedressing geef je met een paar druppels sojasaus nog meer diepgang.
Koken met sojasaus
Smoor varkensvlees in zoete soja saus .
Voeg de sojasaus toe aan vleessaus voor bijvoorbeeld pasta.
Infuseer soepbouillon met sojasaus om een soep of stoofpot te verrijken.
Breng roerei op smaak met sojasaus in plaats van zout.
Correcte opslag van sojasaus
Sojasaus is na twee tot drie jaar houdbaar. Het blijft langer houdbaar als je het gekoeld bewaart.
Eenmaal geopend, is sojasaus echter het beste als het binnen drie tot zes maanden wordt gebruikt, omdat de smaak na verloop van tijd zal verslechteren.
Ons gehele assortiment sojasauzen
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl