[ERROR]

LA GRAND TAILLE, WAAR IK MIJN 'SEC' VOND ...

 

Bij elke meeting, lunch of diner met onze specerij leverancier Terre Exotique in Tours werd mijn glas volgeschonken met een heerlijke 'methode traditionelle' (bubbel) of lekkere crisp-droge witte wijn. Al na het 1e glas was mijn nieuwsgierigheid zodanig geprikkeld dat ik mij meer in de wijnen van die regio wilde gaan verdiepen. 
De wijn heeft karakteristieken die goed aansluiten bij mijn smaakprofiel: delicate bloemen aroma's, mineralig, crisp-droog en onstuimig, waardoor je na een 1e slok verlangt naar de volgende. Deze bijzondere wijn wilde ik in ons assortiment hebben.
 
Door mijn intensieve samenwerking met onze specerij leverancier heb ik fijne vriendschappelijke contacten opgedaan waar ik al meer dan 15 jaar wekelijks nog erg content mee ben.
 
Ik word ik regelmatig meegenomen naar verschillende wijnhuizen in het gebied Vouvray, waar de wijn vandaan komt.  Maar die wijn vinden die echt bij ons bedrijf past, dat is niet makkelijk. Wij werken het liefst met kleine familiebedrijven, niet met commerciële volume-producenten. De persoonlijke benadering van kleinere wijnhuizen is wat zo mooi aansluit bij onze eigen werkwijze naar klanten.  
 
Op mijn laatste reis in de omgeving van Vouvray (2022) nam Mathieu mij mee naar zijn neef Sébastien Bonzon. Mathieu is, door ons meer dan wekelijkse contact, doordat ik de exclusief importeur/ distributeur ben van het bedrijf waar hij voor werkt, iinmiddels een vriend van mij. Sébastien Bonzon was juist bezig het wijnhuis in Vernou sur Brenne in Vouvray volledig over te nemen en ontving Mathieu, 2 vrienden uit Litouwen en mij in zijn pittoreske wijnhuis. 
 
grand-taille-huizen

HET WIJNGEBIED VOUVRAY IN DE LOIRE VALLEI

Zoals een bekend Britse wijncriticus, journalist en wijnschrijver stelt: “Vouvray is Chenin Blanc, and to a certain extent, Chenin Blanc is Vouvray” –Jancis Robinson, The Oxford Companion to Wine. 

vouvray-landkaart

 

Vouvray is een wijngebied (AOC Appelation) in de prachtige 280 kilometer lange Loire vallei (zie rode pijl in de afbeeldingen hierboven)
Deze vallei ligt in het midden tot linksboven in Frankrijk en loopt langs de langste rivier van Frankrijk, de rivier de Loire, van de kust van de Atlantische Oceaan, landinwaarts richting Bourgogne.
Het herbergt meer dan 70.00 hectare wijngaarden en meer dan 60 appelations.
De hele Loirevallei staat bekend om de diversiteit in stijlen en druiven en de unieke mineraliteit van de wijnen.
Om het klimaat, wijnstijl en de bodem beter te onderscheiden is de vallei opgedeeld in 4 wijnstreken:
Pays Nantais, Anjou-Saumur, Touraine (waar AOC Vouvray een onderdeel van is) en Centre.

Vouvray is gelegen in de provincie Touraine, net buiten de stad Tours, en maakt deel uit van het wijnbouwgebied van de Midden-Loire-vallei.
Een aantal van de belangrijkste druiven die verbouwd worden in de Loire-vallei zijn de: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Melon de Bourgogne, Pinot Noir, Gamay en de Cabernet Franc.

De jaarlijkse productie van wijn in Vouvray is ongeveer 3 miljoen liter, waarvan 52% mousserende wijn en 48% stille wijnen.


Klik hier voor ons assortiment Loire wijnen

  

 grand-taille-druiven-x

DE VOUVRAY DRUIF

De druif die het meest wordt verbouwd in Vouvray is de Chenin Blanc (plaatselijk ook Pineau de la Loire genaamd). Met haar licht tot full-bodykarakteristieken gecombineerd met haar tannine- en sappige structuur is dit een druif die garant staat voor een rijk palet aan wijnstijlen. Hieronder beschrijf ik die voor u.
Door verschillende processen te gebruiken bij de productie van de wijnen zijn de Vouvray wijnen droog, zoet, sprankelend en door de hoge zuurgraad zeer goed te matchen met vele gerechten.

Een overall omschrijving van de Chenin Blanc Wijn Stijl:
Strogeel tot diep goud van kleur, lichte body, hoge zuurgraad, stille wijn of sprankelend, droog tot zoet, met smaken en aroma’s als appel (groen of geel), kweepeer, kamperfoelie, honing en kruidenthee.

grand-taille-traditionel

DE VOUVRAY WIJNSTIJLEN

. Methode traditionelle (brut tot demi sec),
. Sec (mijn favoriete smaakstijl, minder dan 8gr/Ltr restsuiker, verkwijkkend en mineralig),
. Tendre,
. Demi-Sec (zoete appel en kaki-achtige smaken) en
. Moulleux (afkomstig van hand geplukte druiven die zijn aangetast door Pourriture Noble. De rijkste, meest geconcentreerde Vouvray met zoete, romige appel- en peertonen en gekonfijte gemberaroma's).

Door de enorme veelzijdigheid van wijnstijlen noemen sommige experts Vouvray Wijn 'het complete pakket'.

GRANDE TAILLE WIJNEN

Bij wijnhuis van Sebastien Bozon proefde ik de Sec, Moulleux en Methode Traditionelle. En daar vond ik eindelijk een 'Sec' die overkomt zoals ik die wens: verkwikkend, fris, met een overheerlijke mineralige crispy lange afdronk. En met citrus, steenvrucht (perzik) en honing in de neus.

Ik heb direct mijn auto volgeladen met vele dozen 'Sec' en na het proeven van de Moulleux en de Methode Traditionelle heb ik de overgebleven ruimte bezet met ook deze wijnstijlen van dit wijnhuis.

vouvray-kelder

GERECHTEN OM 'SEC' EN 'MOULLEUX' MEE TE MATCHEN

Sec:
boterachtige zalm of heilbot, forel, ceviche, zelfs clam chowder (dikke soep met veel vis en schelpdieren en daarnaast diverse groenten). Ook goed te combineren met de Thaise en Chinese keuken. En natuurlijk heerlijk als aperitief. 
Vlees- & Gevogelte combinaties: Kalfsvlees, Kip, Kalkoen, Varkensvlees, Terrine, Pâte
Kaascombinaties: Zachte tot semi-harde koemelk-kaas, zoals drievoudige brie, gruyere, roomkaas, yoghurt, cheddar en geitenkaas.

Moulleux (verkregen door edelrot (pourriture noble), waardoor de druiven uitdrogen en de suikers achterblijven):
Ganzenlever, blauwe kaas, gebraden eend, speenvarken, chocoladetaart, appeltaart, cheesecake, worteltaart, tarte tatin, fruit desserts, aziatische gerechten.
Fruit desserts: perfecte match van de zuurgraad van het fruit en de wijn.


VOORTZETTING VAN MIJN VOUVRAY 'VIND'TOCHT

Doordat ik geregeld voor meetings in Tours ben, blijft mijn import-interesse niet enkel bij dit pitoreske wijnhuis 'La Grand Taille' waar ik 'mijn Sec' heb gevonden.

Er zijn zoveel wijnstijlen waar ik al van geproefd en intens genoten heb tijdens mijn bezoeken aan de omgeving van Tours, dat mijn portfolio Loire wijnen naast La Grand Taille, Le Clos Galerne, Domaine Jean Paul Picard en Girard & fils zeker verder aangevuld zal worden. Mijn doel is zeker nog 1 à 2 prachtige wijnhuizen in Vouvray aan mijn bestand toe te voegen!

grand-taille-sec-moulleux

Prijzen zijn getoond exclusief btw
Toon inclusief BTW
Prijzen zijn getoond inclusief btw
Toon exclusief BTW
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster