Ingrediënten:
. 100 gram boekweitmeel
. 200 ml melk
PS: houd de melk en het meel nog even bij de hand, soms heb je nog een beetje van het een of andere nodig.
. 50 gr gehakte hazelnoten
. 1 ei
. 1 theelepel vanille extract van Terre Exotique
. 1 afgestreken eetlepel sucre de Noël van Terre Exotique
. 1 afgestreken eetlepel muscovado suiker van Terre Exotique
. Snufje zout van Terre Exotique
. Boter of zonnebloemolie om de pannenkoekjes in te bakken
Topping:
. agavesiroop, maple syrup of golden syrup van Terre Exotique
. vanille-ijs
WIJNADVIES:
Humm van 100% Muscat Blanc à Petit Grains
BEREIDING
- Het komt er niet echt op aan, maar ik doe meestal eerst het ei en de melk in de beslagkom en daarna de droge ingrediënten.
- Met een garde klop je het geheel tot een glad beslag. Het beslag moet goed vloeibaar zijn maar niet te waterig. Soms moet je iets meer melk toevoegen en soms iets meer boekweitmeel.
Een grote soeplepel is handig om het beslag mee in de koekenpan te gieten.
- Klontje boter of wat olie in de koekenpan en deze goed verhitten.
- Neem een soeplepel vol beslag in de pan gieten, pan iets ronddraaien, zodat het beslag verdeeld wordt over de hele pan.
- Bak ongeveer 2 minuten per kant, dit hang af van de hitte onder de pan en de structuur van je pan. Als het beslag aan de bovenkant gestold is, kan je de pannenkoek omdraaien, dat is mijn trucje.
Als je boter gebruikt, moet je even opletten dat je boter niet verbrandt.
Hoe meer olie of boter je gebruikt, hoe knapperiger het randje van je pannenkoek wordt. De pannenkoek zal dan voller van smaak zijn, maar ook ietsje vetter natuurlijk.
- Leg de pannenkoek op een bord, bovenop een omgedraaid schoteltje, zo kan je de pannenkoeken beter afpakken en plakken ze minder snel aan elkaar. Bedek de pannenkoeken met aluminiumfolie of een ander groot bord.
-Voor pannenkoek doe je weer wat olie of boter in de pan en bak verder.
Bak, eat, repeat, bijna de mooie titel van het boek van Nigella ‘Cook, Eat, Repeat’, gelijk heeft ze!
Eet je de pannenkoeken meteen dan kan je ze warmhouden, goed afgedekt met aluminiumfolie in een warme oven, ongeveer 50/70 graden.
Van dit recept maak ik ongeveer 5 pannenkoeken in een koekenpan van 24 cm doorsnee. Voor een dessert zou ik de pannenkoekjes kleiner maken.
En weet je wat nog een erg groot voordeel is, boekweitbeslag klontert nooit! Roeren met een garde en je beslag is glad.
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl