Kalkoen gevuld met de warme smaken van 'Kerst'
Een snufje 'kerstzout' voegt zoveel warms toe aan dit gerecht met ingredienten als Fleur de sel, anijs, kaneel, gember, groene kardemom, steranijs, zwarte peper, nootmuskaat, paprika, kruidnagel en koriander.
Ingrediënten
. 1 kalkoen (ongeveer 4 tot 5 kg, afhankelijk van het aantal gasten). 150 g ongezouten boter
. 2 eetlepels olijfolie
. Kerstzout
. Sarawak zwarte peper
. 2 takjes verse tijm
. 2 laurierblaadjes
. 1 bosje peterselie
. 2 teentjes geperste knoflook
. 1 citroen in tweeën gesneden
. 4 appels ter garnering
. 2 uien in vieren gesneden
. 2 wortels in stukjes gesneden
. 200 ml kippenbouillon.
. 200 ml droge witte wijn
'Voor de vulling'
. 150 g worstvlees
. 1 appel in blokjes gesneden
. 50 g gekookte en verkruimelde kastanjes
. 1 gehakte sjalot
. 1 sneetje witbrood verkruimeld en gedrenkt in een beetje melk
. Zout, peper en een snufje nootmuskaat
Voorbereiden van de kalkoen:
Verwarm de oven voor op 180°C .
Maak de kalkoen van binnen en van buiten schoon met koud water en droog deze daarna grondig af met keukenpapier.
Breng de binnenkant op smaak met zout, gemalen peper, tijm, laurier en geperste teentjes knoflook. Voeg voor de smaak de citroenhelften toe.
Bereid de vulling voor:
Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
Vul de holte van de kalkoen met deze vulling. Sluit de opening af met keukentouw of tandenstokers.
Beboter de kalkoen:
Meng de zachte boter met een beetje zout, gemalen peper en kruiden (gehakte tijm of peterselie).
Bestrijk de kalkoen royaal met dit mengsel, indien mogelijk ook onder de huid.
Bereiden:
Schik de uien, wortels en eventueel de appels rond de kalkoen in een grote ovenschaal.
Voeg de kippenbouillon (en eventueel witte wijn) toe aan de bodem van de schaal om het vlees sappig te houden.
Plaats de kalkoen in de oven. Reken op ongeveer 40 minuten koken per kilo (ongeveer 3u20 voor een kalkoen van 4 kg).
Bedruip de kalkoen elke 30 minuten met het kooksap uit de ovenschaal voor een goudbruine, knapperige schil.
De kalkoen is gaar als de interne temperatuur 75°C bereikt (controleer met een vleesthermometer op het dikste deel van de dij, zonder het bot te raken).
Als het vel te snel bruin wordt, bedek de kalkoen dan met aluminiumfolie en verwijder deze 20 minuten voor het einde van de bereiding.
Garnering en service:
Serveer de kalkoen op een serveerschaal omringd door geroosterde appels, gekarameliseerde uien en partjes citroen of sinaasappel voor een feestelijk effect.
Begeleid het met kastanjepuree, geroosterde groenten en jussaus bereid met de kooksappen.
De gebruikte Ingrediënten:
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl