Vis blanquette met Bretonse Curry
Vandaag bieden we je een heerlijke visblanquette met Bretonse Curry om te delen met vrienden of familie. De visblanquette is afgeleid van de traditionele kalfsblanquette en is een vriendelijk en gemakkelijk te maken schotel. Dus besloten we het op onze eigen manier te bereiden met onze smakelijke Bretonse Curry.
Deze Franse blanquette, een lichte stoofpot met zeevruchten, is een geliefd gerecht in veel Franse restaurants. De romige saus wordt bereid met een mix van vis, schaaldieren, kruiden en groenten, en is eenvoudig aan te passen naar eigen smaak. Perfect als lunch of diner, en stijlvol genoeg om te serveren tijdens een feestelijke gelegenheid.
Maar wat is Bretonse Curry? Deze curry bestaat uit algen uit Bretagne, kurkuma, kaneel en koriander. Dit atypische mengsel bestaat dankzij de Bretonse matrozen die in de 17e eeuw aansloten bij de Compagnie française des Indes om te concurreren met andere Europese bedrijven. Toen ze terugkeerden van hun reis, meldden de matrozen over de vele schatten, waaronder deze beroemde Indiase kruiden.
Ook wel Breizh Curry genoemd, gaat de iodine smaak perfect samen met vis, schaal- en schelpdieren.
Voor 5 personen | Voorbereidingstijd: 30 minuten | Kooktijd: 25 minuten | Niveau: gemakkelijk
Ingrediënten:
- 700 gram rug van kabeljauw
- 2 grote wortelen (250 g)
- 1 courgette (320 g)
- verse platte peterselie
- 400 gram kleine rauwe aardappelen
- 25 gram Court-Bouillon
- 10 gram Bretonse Curry
- 2 eetlepels Vis Fond
- 25 cl creme fraiche
- 20 gram boter
- 25 cl water
- Zout
- Oester Peper
- 1 eetlepel maïzena
WIJNADVIES:
Deze viscurry is niet zwaar gekruid, zodat de delicate smaak van de vis overeind blijft staan. Een rose of witte wijn met wat rijp fruit en 'off-dry' smaakbeleving kunnen mooi matchen:
Saint Veran Plaisance
6Cepas6 Rose
Bereiding :
- Was de groenten.
- Schil de worts en snijd ze in rondelles (schijfjes).
- Snijd de aardappelen doormidden en de courgette in grote dobbelstenen.
- Snijd de vis in grote stukken.
- vijzel de court bouillon
- Voeg in een ovenschotel de aardappelen, wortels, courgette, de vis fond, court bouillon, bretonse curry en water toe. Kook 15 minuten bedekt.
- Voeg de gesneden vis toe en kook nog eens 10 minuten.
- Verwijder de vis en groenten en voeg de room en de maïzena aan het kooksap toe om de saus te verdikken. Roer gedurende 2 tot 3 minuten. Voeg Zout en peper naar smaak toe.
- Leg de vis en groenten in een soepkom en voeg de ingekookte saus toe.
- bestrooi met de peterselie
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl