Veel mensen uit overwegend katholieke landen (frankrijk en Spanje bijvoorbeeld) van over de hele wereld vieren een kalenderverandering met ‘King Cake’; een zoet gebak.
Kolonisten brachten deze traditie mee naar Louisiana en noemen het Mardi Gras. In katholieke landen staat het bekend als de Driekoningen- viering (Epiphany).
Kings Cake wordt op 6 januari gegeten ter ere van Driekoningen, of Twaalfde Nacht, die historisch gezien de aankomst markeert van de drie wijze mannen/koningen in Bethlehem die geschenken aan het kindje Jezus brachten.
Koningscake verschijnt ook tijdens het carnavalsseizoen op tafels.
Hier een recept vanuit Frankrijk met enkele Japanse ingredienten verwerkt.
KINAKO KONINGSCAKE
Ingrediënten
. 2 bladerdeeg
. 125 gram Bruine Riet Suiker
. 60 gram boter
. 3 eieren
. 120 gram gemalen amandelen
. 30 gram Kinako poeder van geroosterde sojabonen
. zout naar smaak
WIJNADVIES
Deze zoete cake met amandelen combineert goed met Fijne droge & Rose Bubbels en niet te zoete desertwijnen.
Rose Champagne JP Marniquet
Blanc de Noirs Champagne Lombard
Rose Cava Sabartes
Humm
Bereiding
1. Maak de boter zacht door hem enkele tientallen seconden in de magnetron te doen.
2. Klop bruine suiker door de boter. Voeg de gemalen amandelen en de Kinako toe.
3. Voeg 2 eieren toe en meng goed.
4. Rol een eerste bladerdeeg uit. Plaats vanuit het midden de kinako-amandelcrème en laat enkele centimeters vrij aan de randen. Maak de randen licht vochtig met een beetje water (met een kwastje of vinger).
5. Voeg de 'Lucky Charm/ boon' toe en dek af met de tweede laag bladerdeeg. Dicht de randen af. Bestrijk de bovenkant van de galette (platte ronde of vrije vorm 'crusty' taarten) met het laatst losgeklopte ei met een snufje zout.
6. Bewaar de galette ongeveer 30 minuten in de koelkast en teken dan een paar patronen op de bovenkant. Pas op dat je het deeg niet doorboort.
7. Bak ongeveer 40 minuten op 180°C.
@cooklovers.nl
Cooklovers nl
cookloversnl