[ERROR]

Inloggen

De asperge wordt gezien als voorbode van de lente.


We kunnen er alweer bijna van genieten, want traditioneel gezien duurt het ‘asperge-seizoen’ van eind april tot eind juni.

Start april zien we de parmantige kopjes van de verse groene asperges weer boven de velden uitkomen. En op 24 juni, de dag van het Sint Jansfeest moet de plant rusten en stoppen de boeren met telen.

Deze groente is verkrijgbaar in groene, witte en paarse tinten. Ze zorgen voor een smaakvol groentegerecht dat op zichzelf kan worden geserveerd, in pastagerechten kan worden toegepast of in een quiche kan worden verwerkt.

De verschillen van de 3 soorten asperge gaan veel verder dan de kleur. Ze zitten onder meer in de textuur, de smaak, de juiste bereiding enhttps://www.cooklovers.nl/images829Hj//20230321_23.jpg misschien wel het grootste verschil van allemaal, de teeltmethode.

Deze groente blijft tot de verbeelding spreken, smaakt heerlijk en zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Asperges zijn namelijk een geweldige bron van vitamine C, K en E en bevatten ook foliumzuur en veel antioxidanten.


De asperge heeft een bijzonder aroma, het laat zich het beste omschrijven als aspergezuur met een frisse groene smaak aangedreven door cholorofyl. Pierre Larousse schrijft er in zijn Grand Dictionnaire Universel het volgende over, "Tout le monde connaît l'odeur fétide qu'elle communique à l'urine."Deze smaakeigenschappen kunnen er voor zorgen dat veel wijn in combinatie met asperges metaalachtig en hard smaken.


Gelukkig zijn er voor de wijnliefhebber tal van wijnen die het goed doen in combinatie met asperge. Belangrijk is dan rekening te houden met de bereidingswijze en de andere ingredienten waarmee ze worden geserveerd.

Kort eerste asperge-wijn advies:
serveer de asperge niet met tanninerijke rode of witte wijnen die houtlagering (behalve bij rijke boterachtige sauzen) hebben gehad. Ook wijnen met een vleugje zoetigheid kunnen beter niet geschonken worden, omdat asperges dat kunnen intensiveren. Maar ga voor iets citrusachtigs, kruidigs en zonder houtlagering.

Wijnen als Sancerre Blanc of Pouilly Fumé uit de Loire-vallei in Frankrijk, Vermentino uit Italie, Grüner Veltliner uit Oostenrijk, Riesling uit Duitsland, Verdejo uit Spanje, Sauvignon Blanc uit Spanje of Duitsland, en een frisse Chardonnay zonder houtlagering zoals Pouilly Fuisse, Saint Veran, Chablis uit Frankrijk en Chardonnay uit Rheinhessen kunnen in eerste instantie goed matchen.

De geadviseerde wijnen op een rij:

Prijzen zijn getoond exclusief btw
Toon inclusief BTW
Prijzen zijn getoond inclusief btw
Toon exclusief BTW
Sluiten

Inloggen

Log eenvoudig in met uw account. Of wanneer u nog niet geregistreerd bent, klikt u op Account maken.
Nog niet ingelogd

Emailadres
Wachtwoord
Inloggen
Maak een account
Ik weet mijn wachtwoord niet.
Sluit venster